miércoles, 13 de junio de 2018

Capuchina


La capuchina, o tropaeolum majus, ye una planta añal, lampiña, ensundiosa y estendida. Esisten numberoses variedaes con flores coloraes, anaranxaes o marielles. La mota tien cinco sépalos y la corola cinco pétalos desiguales. 
Tien les fueyes suborbiculares, qu'algamen un tamañu de 3–10 cm de diámetru, glabres, enteres o colos marxes undulaos.

Contién propiedaes antiosidantes, cardiotóniques, aperitives, diurétiques, expectorantes, balsámiques y antimicrobianes. Amás, ente los sos principios activos más importantes podemos mentar sobremanera la presencia de vitamina C, sustances antibacterianes, flavonoides (qu'atopamos nes sos fueyes), carotenoides (qu'atopamos nes sos flores) y glucosinolatos.

Puede amenorgar el colesterol malu y favorez la crecedera del pelu. Les flores y les fueyes de la capuchina son comestibles, pero desaconséyase comer les granes yá que tienen componentes tóxicos. N'ensalaes supon amás un elementu decorativu faciendo más curioses les ensalaes según otros platos qu'acompañe y el so sabor recuerda al de la rúcula o al de los berros.

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